• Met pensioen door Europa reizen of de wereld rond?
  • Na je studies met je rugzak de wijde wereld in?
  • Avonturier?
  • Zeilend de wereld rond?
  • Digital Nomad?
  • Terug naar Nederland?

We horen vaak hoe sommige mensen voor reizen kiezen. Men heeft er vaak hard voor gewerkt, of geluk om het te kunnen doen, of men gaat als avonturier en overleeft het wel. Mooi, de wereld is groot en er is veel te zien en te doen. Waarom niet?

Nationale Ombudsman
De Nationale Ombudsman raporteerde hoe het wel vaker voorkomt dat men ineens niet meer welkom is bij een gemeente. “We krijgen regelmatig klachten van mensen die zich niet in kunnen schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente. Daardoor komen zij in grote problemen en lopen voorzieningen mis.”

foto credit Nationale Ombudsman

De Nationale Ombudsman geeft Marsha (fictieve naam) als voorbeeld. Blijkbaar werdt zij zelfs door een gemeente zelfs geadviseerd dat ze zich maar in het land van geboorte moest inschrijven. Ja, een Nederlander niet in Nederland geboren word zo dus de deur gewezen. Integratie ten top! Maar dit overkomt iedereen en het is niet (altijd) een probleem voor mensen met een van oorsprong andere achtergrond dan Nederland, of huidskleur. Mensen die na pensioen willen reizen komen vaak in Nederland in een koude kermis terug. Lees hier het artikel “schrijf me nou in” van de Nationale Ombudsman.

Inschrijven
Met een druk op de woningmarkt zijn alternatieve oplossingen bij terugkomen soms een acceptabele, of de enige, oplossing voor de inmiddels ervaren Nederlandse avonturier. Maar helaas niet altijd acceptabel voor de gemeente. In een camper, tent, bungalow, vakantiepark, mag men (meestal) niet permanent wonen en dan kunt U zich op zo’n adres ook niet inschrijven. En als je niet ingeschreven staat dan geen verzekering, voorzieningen, etc. Jongeren die met een volle rugzak terugkomen komen soms tijdelijk weer bij ouders of familie/vrienden terecht. Maar niet iedereen heeft deze mogelijkheden.

Ga je rondtrekken in een camper of met de rugzak, met een zeilboot de aarde rond? Ja dat kan op termijn betekenen dat je nergens hebt gewoond. Niet in Nederland, niet in een ander land. Kom je dan terug dan heb je moeite bij het inschrijven. En dat je nergens formeel in het buitenland hebt gewoond of ingeschreven hebt gestaan begrijpt men ook niet altijd. Hoe kan dat? Werkt de rest van de wereld niet zoals Nederland!? Hoe kunt U nergens ingeschreven hebben gestaan? En als het langer dan een aantal jaren is geweest dan gaat de overheid misschien U verdenken dat U de boel bezodemietert.

Uw bewijsstukken!
Men denkt misschien dat U verzwijgt dat U ergens een andere nationaliteit heeft gekregen, en dus de Nederlandse nationaliteit niet meer hebt? Gelukkig weet U beter en heeft U nog Uw paspoort met visa stempels toch? Of was U enkel in de EU aan het rondtrekken? Oh oh! Of was Uw paspoort met alle stempels gestolen in de Verenigde Staten? Oh Oh! Bewijst U maar eerst dat U nog Nederlander bent. Bent U een kind van avonturiers/Nederlandse migranten en wilt U voor het eerst in Nederland gaan wonen? Bewijs maar eens dat U echt wel Nederlander bent.

Uitschrijven
Inschrijven? Sorry, maar U uitschrijven doen we graag! Ja als U langer dan 8 maanden uit Nederland weg bent moet U zich uitschrijven. Immers woont U in een ander land, denkt men. Doet U dat zelf niet dan kan de gemeente U uitschrijven. Zelfs al weet de ambtenaar beter, dit is allemaal wettelijk geregeld. De Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP) vormt sinds 2014 de basis voor de registratie van persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP). 

Buitenbeentje? Oh oh!
Zoekt U avontuur? Bereid U dan ook voor op het avontuur bij terugkeer. Organisaties zoals de Stichting GOED zijn hard bezig om dit soort problematiek aan te kaarten en, waar mogelijk werkt met de overheid samen, om er verbetering in te brengen. U kunt natuurlijk ook tegen redelijke tarieven bij Habsburg Legal Services terecht voor relocatie en terug naar Nederland diensten. Zo helpen we mensen bij het zoeken van woonruimte, inschrijven, etc. Maar dit is niet de bedoeling van dit schrijven. Bereid Uzelf goed voor, informeer Uzelf goed en houd vast aan wat U denkt dat redelijk en eerlijk is. En vraag om hulp en advies elders. We helpen natuurlijk graag, maar het hoeft niet allemaal commercieel te zijn. Het is beter om bepaalde problematiek te voorkomen dan er slachtoffer van te worden. Zoals U uit het verhaal van de Ombudsman leest, het kan ook anders.

Onjuiste term Remigratie
Terugkeer naar Nederland word soms ook wel eens remigratie genoemd. Echter is dit wettelijk niet de juiste term. Remigratie is een wettelijke term die word gebruikt voor nieuwe Nederlanders, of buitenlanders met een verblijfsvergunning, die vanuit Nederland willen terugkeren naar hun moederland. De term remigratie kan dus soms bij de overheid verwarring veroorzaken. Als Nederlander, ondanks een eventuele andere (voorgaande) nationaliteit, wilt U terugkeren.

You are currently viewing Pensioen, backpacker, na reizen terug naar NL problematiek!